4 PRAKTISCHE TIPS

Een pijndagboek

In een pijndagboek kunt u invullen hoe uw pijn voelt en waardoor u denkt dat het komt. Zo krijgt u meer inzicht in pijn en de manier hoe hiermee om te gaan. Een pijndagboek kunt u ook meenemen bij uw bezoek aan de behandelaar. Dit kan helpen bij het bepalen of aanpassen van uw pijnbehandeling.

Als u zelf een pijndagboek wilt bijhouden kunt u dit downloaden en opslaan op uw computer. U kunt dan op de computer uw pijndagboek invullen.

Of print het pijndagboek uit en vul met pen het dagboek in. Download pijndagboek (.pdf)

 

 

Doseer je activiteiten

Een planning kan u helpen om uw activiteiten te doseren. Wees ook bereid om deze planning aan te passen mocht u lichaam daarom vragen.

Voorbeeld planning

Ma. ochtend Werkdag
Neem pauzes!
Ma. ochtend Werkdag
Neem pauzes!
Ma. middag Avondeten
voorbereiden
Di. ochtend Werkdag
Neem pauzes!
Di. middag Hond uitlaten
Wo. ochtend Sporten
Wo. middag Lezen

 

Las een pauze in als u lichaam daarom vraagt. Doe dit door taken te verdelen en niet alles tegelijk te willen doen. Stel prioriteiten en maak een dagindeling. Zorg dat de doelen die u uzelf stelt haalbaar zijn.

 

Nachtrust

Als geen ander weet u dat chronische pijn van grote invloed is op uw leven. Toch kunt u zelf er ook wat aan doen om uw situatie te verbeteren door zelf de regie te nemen over uw langdurige pijn.

In de folder kunt u de 10 Regels voor een nacht ontspannen slapen downloaden.
Download folder nachtrust (.pdf)

Pijntoolkit

Bij chronische pijnklachten is een duidelijke oorzaak niet altijd te benoemen. U wilt uw klachten natuurlijk zoveel mogelijk beperken, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.
Met de pijntoolkit krijgt u duidelijke informatie, handige tips en suggesties om u te helpen omgaan met uw pijnklachten.

Download het pijntoolkit boekje (.pdf)